Suiker is de vijand! Of toch niet…?

 

Al jaren lees ik alles wat los en vast zit over voeding en wat wel en niet gezond is. Best lastig om tussen al die bomen het bos nog te blijven zien, want wat de een beweert, is volgens de ander helemaal niet waar. Ik roep al een paar jaar dat suiker de vijand is, maar klopt dat eigenlijk wel? Suiker is een koolhydraat en die heb je simpelweg nodig in een bepaalde verhouding per dag. Om er een open deur in te gooien: alles waar té voor staat is sowieso niet goed, dus teveel koolhydraten/suiker ook niet.

Wat natuurlijk wel bewezen is, is dat als je iets eet met veel suiker erin je suikerspiegel gaat pieken, met als gevolg ook weer een zogeheten suikerdip. Dus suiker eten, maakt dat je kort erna nóg meer suiker wil eten, makkelijk gezegd. Je energielevel op peil brengen gaat dan ook makkelijker als je probeert zo min mogelijk suiker te eten.

Eigenlijk kun je niet zeggen dat 1 specifiek voedingsmiddel de boosdoener is voor een te hoog gewicht, het is een combinatie van factoren en voornamelijk is het over-eten, dus teveel van alles op 1 dag. Natuurlijk zijn er uitzonderingen van mensen die op gezondheidsgebied iets mankeren waardoor hun gewicht te hoog is, maar gelukkig is dat maar een heel klein percentage. Als je laat berekenen wat je aantal calorieën per dag is om normaal te kunnen functioneren en je blijft daar onder, val je zeker weten af. Als je dan ook nog gaat sturen op de hoeveelheden koolhydraten, eiwitten en vetten (de macro-nutriënten) die je per dag eet, ga je op een gezonde manier werken aan het bereiken van een gezond gewicht. Wij kunnen je daar heel goed bij adviseren, neem contact met ons op voor een vrijblijvende intake voor voedingsadvies.

Groetjes Anouk

Trainer en voedingsdeskundige bij MyPT Gym Box